Sidor

måndag 14 maj 2012

Morsdagstårta o hallonbrownies


Igår firades alla världens bästa mammor. Min morgon började med två solskensdöttrar som hämtade morgonmål till sängen o två fina kort. Resten av dagen firade vi hos barnens farföräldrarna där vi njöt av denna härlighet. Mot kvällen gjorde vi ännu ett besök hos min egen mommo, där halva släkten också hade samlats. Med mig dit hade jag mumsiga hallonbrownies, som smälte i munnen.




Till tårtan bakade jag ett chokladbotten, fuktade med vaniljmjölk, fyllde ett lager med hallonmousse och ett lager med mjölkchokladmousse och till sist glaserade med mörk choklad-glasyr. Dekorationerna är maränger på kanterna, vispad grädde, färska hallon och marsipanblommor. Det är ganska kul och annorlunda att dekorera fyllda tårtor med maränger. Men marängerna ska sättas på just före serveringen, efter ca 5 timmar mjuknar marängen!



Hallonbrownies


300 g mörkchoklad (minst 50% kakaohalt)
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

Färskost-smet
200 g färskost
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl hallon

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, ca 20X30cm.
  2. Börja med chokladsmeten. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad.
  3. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör i den smälta chokladen och smöret och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet.
  4. Vispa i en separat skål ihop alla ingredienserna till färskost-smeten.
  5. Häll först i chokladsmeten i formen, sedan färskost-smeten. Dra med en kniv några tag i smeten så att de blandas lätt.
  6. Avsluta med att försiktigt trycka ner hallonen över hela ytan.
  7. Grädda i ugnen i ca 20min. Låt svalna på ett galler och skär sedan i rutor.

5 kommentarer:

  1. Hejsan!

    På min blogg efterlyste jag någon som skulle kunna fixa fina och personliga tårtor till vår lilla killes dop i sommar (och som skulle vara bosatt i Raseborg). Någon tipsade då om att jag skulle kolla in din blogg. Och efter att ha gjort det, och sett dina fantastiskt fina tårtor, måste jag ju givetvis fråga om du tar emot beställningar? Dina tårtor är precis sådana vi önskat oss, personliga och fina! Maila mig gärna på lojung(at)abo.fi om du är intresserad, så kan vi bestämma mer där!

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, skickat mail!

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag undrar samma som Lotta, du har jättefina tårtor och jag skulle gärna beställa en! Maila gärna på nyltava@gmail.com (stavade fel epost-adressen i förra kommentaren).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, skickat mail!

      Radera