På min semester bakade vi dessa godheter med flickorna. Finns det något härligare än nygräddade bullar med egna färska blåbär?
Blåbärsbullar
5 dl mjölk
250 gr smör
2 dl strösocker
50 g jäst
4 tsk kardemumma
1 ägg
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Vaniljkräm
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Fyllning
5 dl blåbär
1/2-1 dl socker
2 tsk potatismjöl
Till pensling
1 ägg
- Smält smör och tillsätt mjölken och håll 37 grader. Tillsätt socker, kardemumma, jäst,salt och ägg, blanda ihop detta i en assistent eller för hand.
- Tillsätt lite mjöl i taget för att undvika klumpar. När degen känns lagom kladdig låt den då jäsa under bakduk ca 45 min.
- Gör vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser och låt det koka på medelvärme under ständig vispning tills första bubblan syns. Tag då av kastrullen och låt svalna. Blanda i vaniljsockret när krämen är kall.
- Rulla bulladegen till ca 30 runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa ca 30 min.
- Tryck med ett glas en fördjupning i bullarna, pensla kanterna med ägg och spritsa i en klick vaniljkräm.
- Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl och strö över vaniljkrämen.
- Grädda bullarna 10-15 minuter i 225 graders ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar