Sidor

lördag 8 september 2012

ChokladsuffléDen här efterrätten är så god och lättare att göra än vad jag trodde. Jag serverade chokladsufflén med vaniljglass och apelsinklyftor. Mums!

Chokladsufflé
4 port.
(ur boken "Chokladnjutningar" av Linda Collister)

cirka 1 msk mjukt smör och lite socker till formarna
180 g mörk choklad, hackad
1 1/2 dl vispgrädde
3 stora ägg, delade i gula och vita
2 msk konjak
2 stora äggvitor
3 msk socker
florsocker till pudring
4 suffléformar, rymmande 3 dl, eller 4 stora kaffekoppar, smorda och sockrade
bakplåt eller ugnsform


  1. Pensla insidan av suffléformarna med lite smält smör och strö på socker i ett jämnt lager. Ställ formarna på en plåt eller i en ugnsform.
  2. Lägg chokladen i en tjockbottnad kastrull, häll på grädde och värm på mycket svag värme. Rör ofta tills chokladen har smält och massan är slät. Lyft av kastrullen och rör ner äggulorna en i taget. Rör därefter i konjaken.
  3. Vispa de 5 äggvitorna i en absolut ren bunke, som inte är det minsta fet på insidan. Använd en elvisp och vispa tills fasta toppar bildas på ytan. Vispa i sockret lite i taget till en glänsande, fast marängmassa. Känn efter att chokladsmeten är fingervarm, värm den annars en aning. Ta en stor metallsked eller slickepott och vänd ner lite av marängmassan i chokladsmeten. Blanda väl. Häll sedan chokladblandningen över marängmassan och vänd försiktigt ner den. Överarbeta inte, det ska bara precis blandas.
  4. Fördela massan mellan de sockrade suffléformarna, fyll dem nästan upp till kanten. Torka kanterna om det kommit smet på dem. Grädda i 225 grader varm ugn i 8-10 minuter tills massan precis har stelnat men fortfarande är mjuk i mitten. Suffléerna ska vagga lite när formarna skakas försiktigt. Pudra med florsocker och servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar