Sidor

torsdag 25 oktober 2012

Crème brûlèeCrème brûlèe (som betyder "bränd grädde") är en klassisk fransk efterrätt och förvånansvärt enkel att göra. Det här var ett måste att prova då jag investerat i en gasbrännare. Här är receptet (jag har komponerat en egen variant av oändliga recept från nätet):


 Crème brûlèe
10-12 portioner (halva satsen räcker till 4-6 portioner)

2 vaniljstänger
8 dl grädde
2 dl mjölk
8 äggulor
80 g socker

rörsocker

1-1,5 dl portionsformar

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en ugnsform eller en djup långpanna med att sätta en vikt kökshandduk i den och placera ut portionsformarna på handduken.
  2. Dela vaniljstängerna, skrapa ur fröna och lägg allt tillsammans med grädde och mjölk i en kastrull. Låt blandningen koka upp och sedan svalna en aning.
  3. Vispa äggulorna och socker fluffigt. Häll ner gräddblandningen i äggulorna, först försiktigt under ordentlig vispning. Sila blandningen.
  4. Häll upp smeten i portionsformarna. Gör vattenbad genom att koka upp vatten och fyll ugnsformen eller långpannan med vattnet. Låt det komma ungefär halvvägs upp till portionsformarna.
  5. Grädda crème brûlèen i ca 45-50 minuter. Täck med folie om det börjar ta färg. Man kan se att crème brûlèen är färdig, då den inte längre är lös i formen utan bara dallrar lite grann. Ta ut och låt svalna.
  6. Så här långt kan man förbereda dagen innan. Just innan servering strö över lite rörsocker och bränn försiktigt sockret med en gasbrännare. Om man inte har en gasbrännare kan man sätta crème brûlèen i ugnen under grillen. Akta att sockret inte bränns för mycket. Om man vill ha ett extra tjockt lager med karamelliserat socker, upprepa proceduren.
  7. Servera crème brûlen med färska bär eller en bärkompott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar