Svarta vinbär hör inte till mina favoriter, och som liten plockade jag alltid de röda vinbären i munnen. Men av någon anledning hade jag ändå tagit till vara några liter svarta vinbär förra sommaren. Nu tyckte jag det var dags att göra sig av med dem i form av en cheesecake. O det blev jättegott!! Dekorationerna är gjorda av vitchoklad, som jag tempererade så att de skulle hålla formen.
Svartvinbärscheesecake
Botten
150 g Digestive-kex
50 g smör
Mousse
2,5 dl Flora visp
200 g färskost
200 g creme fraiche
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g svarta vinbär
6 gelatinblad
0,5 dl vatten
Gele
1,5 dl vatten
1,5 dl drottningpuré
3/4 dl socker
en skvätt citronsaft
3 gelatinblad
- Finfördela kexen till smulor, smält smöret och blanda det med kexsmulorna.
- Platta ut blandningen i en form (24 cm) med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten. För att få en fin och slät kant på kakan fodra också insidan på formen med t.ex. rengjord oh-film.
- Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden, tillsätt färskost, creme fraiche, socker och mosade svarta vinbär. Hetta upp vatten och smält gelatinbladen i vattnet. Låt svalna en aning och rör ner det i gräddblandningen ordentligt.
- Häll fyllningen på kexbotten.
- Låt stelna åtminstone 4 timmar, gärna över natten.
- Gör gelen: Blötlägg gelatinbladen. Hetta upp vatten, drottningpuré, socker och citronsaft. Blanda ner gelatinbladen så att de löser sig. Låt svalna till fingervarmt och häll försiktigt på kakan. Låt stelna i kylskåp.
Vilket proffsigt utseende! Måste också prova så länge jag har vinbär i frysen.
SvaraRadera:-) Tack! De e kul att experimentera med choklad!
Radera